Η λαμπροκουλούρα βρισκόταν σε κάθε γιορτινό Πασχαλινό τραπέζι στον Πόντο. Δεν είναι τσουρέκι, μοιάζει περισσότερο με ψωμί αλλά με πιο ιδιαίτερη γεύση.
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι δυνατό
30 γρ μαγιά
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1\2 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
1 αυγό
60 γρ μαργαρίνη λιωμένη
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κ.σ. αλάτι
σουσάμι, λίγος γλυκάνισος
Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και ρίχνουμε λίγο αλεύρι κάνοντας χυλό. Τον αφήνουμε σκεπασμένο με μεμβράνη να ανέβει για 15-20 λεπτά σε ζεστό μέρος.
Αφού φουσκώσει, βάζουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από σουσάμι και ζυμώσουμε καλά. Τοποθετούμε το ζυμάρι σε αλευρωμένο πάγκο και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες. Μπορούμε να θερμάνουμε το φούρνο στους 50° κι όταν βάλουμε το ζυμάρι μέσα να τον σβήσουμε, έτσι θα φουσκώσει γρηγορότερα.
Όταν φουσκώσει το χωρίζουμε στα τρία. Φτιάχνουμε τρεις λωρίδες και πλέκουμε κοτσίδα και ενώνοντας τις άκρες κάνουμε κύκλο. Άλλος τρόπος είναι να του δώσουμε το σχήμα καρβελιού βάζοντας επάνω δύο λωρίδες από ζύμη, σταυρωτά.
Την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Με πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Αν θέλουμε στη μέση μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα κόκκινο αυγό.
Ψήνουμε στους 200° μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της λαμπροκουλούρας. Όταν ψηθεί σε 40-45′ περίπου (να ροδίσει πάνω- κάτω) μπήγουμε το μαχαίρι κι αν βγει καθαρό είναι έτοιμη.
Την τοποθετούμε σε σχάρα και την σκεπάζουμε με πετσέτα για να κρυώσει και να μην ξεραθεί
Τη βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει σκεπασμένο με πετσέτες κουζίνας.
Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!