close
Συνταγές μαγειρικής

Μαρμελάδα Μούσμουλο – Μουσμουλιά

Μαρμελάδα μούσμουλο με κομματάκια

Η Μαρμελάδα Μούσμουλο χρειάζεται υπομονή, χρόνο και λίγη κούραση αλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει με την ιδιαίτερη νοστιμιά και γεύση του.  Το μούσμουλο είναι ένα νόστιμο ανοιξιάτικο φρούτο με πολλά οφέλη, διαβάστε για τις ιδιότητες και τα οφέλη του μούσμουλου στην ιστοσελίδα μου.

Υλικά που θα χρειαστούμε για την Μαρμελάδα Μούσμουλο

  • 3 kg μούσμουλα καθαρισμένα
  • 1,5 kg ζάχαρη
  • ¾ του ποτηριού νερό
  • 3 βανίλιες ή φύλλα αρμπαρόριζας
  • 9 κ.σ. λεμόνι
  • 3 κ.γ. κανέλα

Αναλογία στο κάθε κιλό

  • 1kg μούσμουλα
  • 500 g ζάχαρη
  • 1/4 του ποτηριού νερό
  • 1 βανίλια ή 2­­-3 φύλλα αρμπαρόριζα
  • 3 κ.σ. λεμόνι
  • 1κ.γ. κανέλα

Πάμε να φτιάξουμε τη Μαρμελάδα Μούσμουλο

Πλένουμε τα μούσμουλα και τα καθαρίζουμε από την φλούδα και τα κουκούτσια τα ζυγίζουμε και τα βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνοντας το νεράκι.

Τα σκεπάζουμε με την ζάχαρη και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι και όλο το βράδυ να λιώσει η ζάχαρη και να βγάλει τα υγρά του.

Εάν δεν έχετε χρόνο την βάζετε κατευθείαν στο μάτι και ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη,  θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς να μειωθεί η ποιότητα της μαρμελάδας.

Παράλληλα πλένω τα καπάκια από τα βάζα και τα βάζω να βράσουν.

Πλένω και τα βάζα τα σκουπίζω και τα βάζω στον φούρνο και στα μέσα του χρόνου βρασμού της μαρμελάδας προθερμαίνω τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 120 βαθμούς για δέκα λεπτά για να κάνω την αποστείρωση.

Τα βάζα τα αφήνω στον φούρνο ώσπου να τελειώσω με την μαρμελάδα γιατί πρέπει να είναι καυτά όταν θα βάλω την μαρμελάδα μου, τα δε καπάκια όταν βράσουν τα σκουπίζω καλά να μην έχουν καθόλου νερά και τα αφήνω πάνω σε ένα πετσετάκι να με περιμένουν.

Όταν αρχίζει να βράζει ξαφρίζω με μια τρυπητή κουτάλα και ο λόγος  που το κάνω είναι για να έχω ποιο καθαρό χρώμα στην μαρμελάδα μου.

Προσοχή, βάλτε στο χέρι γάντι για να μην έχετε ατύχημα και να ανακατεύετε ποιο τακτικά. Όσο χάνονται τα υγρά χρειάζεται συνεχόμενο ανακάτεμα για να μην σας κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.

Στα σαράντα πέντε λεπτά κατεβάζω μια σκάλα το μάτι για να γίνει ο βρασμός ποιο ομαλά, αυτό είναι προαιρετικό, εάν βιάζεστε συνεχίστε έτσι, οπότε θα μειώσετε και τον συνολικό χρόνο βρασμού.

Στα εξήντα πέντε λεπτά βρασμού βάζω την κανέλα την βανίλια ή την αρμπαρόριζα και το λεμόνι και ανακατεύω.

Συνολικός χρόνος μαρμελάδας εβδομήντα λεπτά για 3.300 κιλά μούσμουλα.

Ο χρόνος εξαρτάται από την κουζίνα, την ποσότητα των φρούτων, τον αργό ή γρήγορο βρασμό την ωριμότητα των φρούτων και την ποσότητα του νερού που βάζουμε.

Αποσύρω γεμίζω το βάζο σχεδόν μέχρι το χείλος σφίγγω και αναποδογυρίζω.

Δεν τα πειράζω μέχρι την άλλη μέρα. Την επομένη ελέγξτε το καπάκι να είναι τραβηγμένο προς τα μέσα για απόλυτη επιτυχία.

Καλή επιτυχία.

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response