close
Συνταγές μαγειρικής

Μαρμελάδα Κυδώνι, συνταγή με βίντεο

Σήμερα θα σας δείξουμε την δική μας συνταγή για την Μαρμελάδα Κυδώνι. Δείτε το βίντεο και μετά ανατρέξτε στις οδηγίες και τα υλικά που θα χρειαστούμε.

Υλικά για την μαρμελάδα κυδώνι.

  • 2,5 κιλά κυδώνια καθαρισμένα με την φλούδα τους
  • 1 μήλο καθαρισμένο με την φλούδα του
  • 1,3 kg ζάχαρη
  • 5 ποτήρια νερό
  • 3 λεμόνια
  • 2 βανίλιες
  • 2 ξυλάκια κανέλα μικρά
  • 5 γαρίφαλα
  • 2 φύλλα αρμπαρόριζα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Πλένουμε τα κυδώνια μας και τα κόβουμε στα τέσσερα καθαρίζοντας το εσωτερικό σκληρό μέρος με τα κουκούτσια, κάνουμε το ίδιο και με το μήλο, δεν τα πετάμε τα κρατάμε σε μια άκρη με τα κουκούτσια.
  2. Τα βάζουμε όλα μαζί αρμπαρόριζα, γαρίφαλα, κανέλα, μήλα και τα κυδώνια σε ένα τούλι τα δένουμε όλα μαζί για να τα ρίξουμε στο βράσιμο της μαρμελάδας. (τα μήλα και τα κυδώνια θα βοηθήσουν στο δέσιμο της μαρμελάδας, γιατί περιέχουν πηκτίνη).
  3. Σε ένα λεκανάκι ρίχνουμε τα πέντε ποτήρια νερό και τον χυμό του ενός λεμονιού.
  4. Σε ένα ρεντέ ξύνουμε από την χοντρή πλευρά του, το μήλο και τα κυδώνια και τα ρίχνουμε στο λεκανάκι ανακατεύοντας για να μπανιαριστούν και να μην μαυρίσουν.
  5. Τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη και τα βράζουμε ώσπου να μαλακώσουν, ανακατεύοντας και  ξαφρίζοντας όταν χρειάζεται για περίπου 20 λεπτά από την στιγμή που αρχίσει να βράζει. Όταν αρχίσει ο βρασμός ρίχνουμε και το τούλι

Δοκιμάζουμε το κυδώνι και εφόσον έχει μαλακώσει στο σημείο που θέλουμε και αποσύρουμε την κατσαρόλα για την επόμενη μέρα και αφήνουμε το τούλι μέσα.

Με τον τρόπο αυτόν ελέγχουμε την επόμενη μέρα καλύτερα την μαρμελάδα μας και διορθώνουμε τις όποιες ατέλειες έχουμε (π.χ. υγρά, γλύκα και ακόμη –ακόμη αν θέλετε να συμπληρώσετε κάτι ακόμη.

Επόμενη μέρα

Δοκιμάζουμε την γεύση  και αν χρειάζεται λίγη  ζάχαρη προσθέτουμε και ξαναδοκιμάζουμε όταν την βράζουμε, επίσης βλέπουμε το σιρόπι μας αν το ήπιε, εννοείτε πως αν το ήπιε θα προσθέσουμε λίγο νερό για να βράση και να δέση με την μαρμελάδα. Αυτοί είναι οι λόγοι που αφήνουμε την εργασία για την επόμενη μέρα. Μετά βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά για να δέσουμε την μαρμελάδα.

Όταν αρχίσει να βράζει ανακατεύουμε και κατεβάζουμε το μάτι στο μισό για να μην το κολλήσουμε. Αφαιρούμε το τούλι πιέζοντας το πάνω στην τρυπητή κουτάλα να βγουν τα υγρά. Βράζουμε περίπου για 15 λεπτά από την ώρα του βρασμού. Λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα 2-3 λεπτά ρίχνουμε το λεμόνι και τις δυο βανίλιες ανακατεύοντας.

Αφού το κυδώνι έχει πλέον τραβήξει τα υγρά του, αποσύρουμε την κατσαρόλα και δοκιμάζουμε αν έδεσε το σιρόπι στο πιάτο με την μέθοδο του δρόμου όπως λέω και στο video. Να έχετε υπόψη πως το κυδώνι πήζει και μέσα στο βάζο που θα μπει.

Αποσύρουμε και το βάζουμε σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα. Τα γεμίζουμε μέχρι το χείλος, σφίγγουμε το καπάκι και το γυρνάμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν, εσείς αφήστε τα καλύτερα για την άλλη μέρα.

Με την παραπάνω μέθοδο έκανα πέντε βάζα των 380 γραμμαρίων

Αποστείρωση των βάζων μας

Την επόμενη μέρα πριν αρχίσουμε την δεύτερη βράση, βάζουμε τα βάζα στον φούρνο για δεκαπέντε λεπτά στους 120 με 130 βαθμούς και τα αφήνουμε μέσα στον φούρνο. Βάζουμε τα καπάκια σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν και αφού βράσουν τα σκουπίζουμε καλά να μην έχουν υγρασία. Με αυτόν τον τρόπο σκοτώνουμε όλα τα μικρόβια και εξασφαλίζουμε διάρκεια στο παρασκεύασμα. Αποθήκευση σε σκοτεινό δροσερό μέρος, για να μας αντέξουν μέχρι την επόμενη σεζόν.

Εύχομαι καλή επιτυχία στην δική σας μαρμελάδα κυδώνι!

Ελπίζουμε να σας αρέσει.

Κάντε και ένα Like για περισσότερες συνταγές!

Διαβάστε το άρθρο μας για κυδώνι το χρυσό μήλο, επίσης δείτε την συνταγή μας για το κυδώνι γλυκό του κουταλιού με αμύγδαλα

Διαβάστε για το κυδώνι και τις ιδιότητες του στην Wikipedia

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

1 Σχόλιο

Leave a Response