close

Καρότο, ένας πολύτιμος προστάτης σύμμαχος στην υγεία μας

Ιστορικά, το καρότο καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στο Αφγανιστάν και ήταν γνωστό στην αρχαιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα, λέγεται ότι ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε ως τονωτικό για το στομάχι και ο Γαληνός ως θεραπεία για το πρήξιμο στο στομάχι. Το καρότο είναι θρεπτικό και θεραπευτικό.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του καρότου είναι πολλές, γι’αυτό άλλωστε και οι αρχαίοι Έλληνες το αποκαλούσαν «φίλτρον» του οργανισμού.

Το καρότο είναι ένα νόστιμο και εξαιρετικά θρεπτικό λαχανικό που εξαιτίας της τραγανής υφής και της γλυκιάς του γεύσης αρέσει τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους. Αποτελεί μία εξαιρετική τροφή για τον οργανισμό με πολλά και διάφορα οφέλη:

Προλαμβάνει τον καρκίνο: Τα καρότα περιέχουν φαλκαρινόλη, ουσία που εξαλείφει αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα. Η κατανάλωση καρότων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, του στήθους και του παχέος εντέρου.

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη: Το καρότο είναι ευεργετικό για τη ρύθμιση της ζάχαρης στο αίμα λόγω των καροτονοειδών που περιέχει και περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη.

Ενισχύει την όραση: Το καρότο είναι πλούσιο σε βήτα καροτίνη η οποία στο συκώτι μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, απαραίτητη για τη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς.

Η βιταμίνη Α μετατρέπεται σε χρωστική ουσία που είναι απαραίτητη για τη νυχτερινή όραση. Επίσης, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βήτα καροτίνης περιορίζουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κυλίδας κα προλαμβάνουν τον γεροντικό καταρράκτη.

Πολύ ευεργετικά, για τον οργανισμό, είναι τα μέταλλα που περιέχονται στο καρότο όπως το ασβέστιο, φώσφορο και μαγνήσιο που συμβάλλουν στην υγεία των οστών, δοντιών και μυών. Και τέλος το χλώριο και το θείο, τα οποία επηρεάζουν θετικά τη λειτουργία του ήπατος (συκώτι) και του πεπτικού συστήματος αντίστοιχα.

Ενισχύει τη στοματική υγεία: Τα καρότα βοηθούν βελτιώνουν τη στοματική μας υγιεινή, απομακρύνουν τα υπολείμματα των τροφών από τα δόντια και τονώνουν τα ούλα. Τα συστατικά τους σκοτώνουν τα μικρόβια του στόματος και προλαμβάνουν την τερηδόνα. Αντιγηραντική δράση: Το καρότο περιέχει μεγάλες ποσότητες καροτίνης που λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τις κυτταρικές βλάβες και να απαλλαγεί από τυχόν ακαθαρσίες στο αίμα. Επιπλέον, επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων.

Βελτιώνει το δέρμα: Το καρότο χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της ομορφιάς του δέρματος.  Ο χυμός του έχει ισχυρές ιδιότητες καθαρισμού, βοηθά στην αντιμετώπιση της ακμής, θεραπεύει τυχόν χρωματικές ανωμαλίες, εμποδίζει την ξηροδερμία, την ψωρίαση και άλλα δερματικά προβλήματα.

Μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου: πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τη θετική επίδραση του καρότου στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα από πέντε καρότα την εβδομάδα, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο από εκείνους που τρώνε μόνο ένα καρότο το μήνα.

Τα καρότα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν λίγες θερμίδες. 100g καρότα έχουν μόλις 48 θερμίδες και ως εκ τούτου είναι ιδανικά για όσους κάνουν δίαιτα. Οι ίνες στα καρότα βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χτυπήσετε φρέσκο χυμό από βιολογικά καρότα και να προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο. Αν τον πίνετε κάθε πρωί, θα ανακουφίσετε το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Επίσης, τα καρότα είναι ευεργετικά σε περιπτώσεις όπως η διάρροια.

Πώς να τα μαγειρεύετε

Τα καρότα είναι νόστιμα ωμά αλλά και μαγειρεμένα, ενώ η βήτα καροτίνη δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα. Στην πραγματικότητα, το μαγείρεμα διασπά τις φυτικές ίνες, κάνοντας τις θρεπτικές τους ουσίες και τα σάκχαρα, περισσότερο διαθέσιμα και καθιστώντας τα καρότα πιο γλυκιά. Προσέξτε μόνο να μην παραμαγειρεύετε τα καρότα, για να διατηρείτε καλύτερα τη γεύση και τη θρεπτική τους αξία. Κι επειδή τα καρότα έχουν λιποδιαλυτές ουσίες, οι θρεπτικές του ουσίες απορροφώνται καλύτερα με την προσθήκη λαδιού.

Όπως και πολλά άλλα τρόφιμα, τα καρότα, όταν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες, έχουν ανθυγιεινά αποτελέσματα, και μπορεί να «χρωματίσουν» το δέρμα μας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε δύο λόγους: Είτε το σώμα μας δε μπορεί να επεξεργαστεί την καροτίνη που καταναλώνουμε, ή το συκώτι μας είναι τοξικό. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται carotenemia. Αν και ο αποχρωματισμός του δέρματος είναι ακίνδυνος και δεν αποτελεί απειλή για την υγεία, μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση κάποιους που δε μπορούν να συνηθίσουν ένα διαφορετικό χρώμα δέρματος. Η υπερβολική καροτίνη μπορεί να προκαλέσει αυτή την κατάσταση, συνήθως στα παιδιά και σπάνια σε υγιείς ενήλικες, κυρίως λόγω του ότι το ήπαρ τους λειτουργεί αρκετά καλά για να μετατρέψει τη βήτα καροτίνη σε βιταμίνη Α και να απορρίψει την υπόλοιπη από τον οργανισμό.

Καρότο clickatlife

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response