close
Εκδηλώσεις

Εορτασμός στη μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού στην Βαμβακιά

Η πόλη του Λαγκαδά και η τοπική Εκκλησία της Βαμβακιάς, γιόρτασε με κάθε λαμπρότητα την Ιερά Μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού. Το απόγευμα της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος – Βαμβακιάς χοροστατούντος του Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας στο γεμάτο από πιστούς Ιερό Ναό όπου παρέστη μεταξύ των άλλων και ο Δήμαρχος Βόλβης κ. Δημήτριος Γαλαμάτης, η Αντιδήμαρχος Ρεντίνας κα Μαρία Χατζή-Τζιβελέκη και ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητος Βαμβακιάς. Εκφώνησε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Πουτούκης. Εν συνεχεία υπό τους ήχους της μπάντας της Κοινότητος Βαμβακιάς και συνοδεία των πολιτιστικών φορέων της περιοχής ενδεδυμένους με τις παραδοσιακές τους στολές, πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος και του Σεπτού Λειψάνου Αγίου Παντελεήμονος, στους κεντρικούς δρόμους της ενορίας της Βαμβακιάς.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εις τον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος – Λαγκαδικίων.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του προς το παριστάμενο Εκκλησίασμα ο Μητροπολίτης κ.κ. Ιωάννης, ομίλησε επικαίρως για τον Βίο, το έργο και το μαρτύριο του σήμερα τιμωμένου Αγίου Παντελεήμονος τονίζοντας ότι ο Άγιος με την πραγματική του Πίστη στον Ένα και Αληθινό Θεό κατάφερε να αξιοποιήσει το χάρισμα που του εδόθη, όχι για να δυναστεύει και να εκμεταλλεύεται την αδυναμία του συνανθρώπου του αλλά για να χαρίζει μέσα από την ιδιότητα του ως ιατρού το πολύτιμο αγαθό της υγείας. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε κοινή κληρονομία και κοινή προοπτική ζωής αιωνίου, υπογράμμισε ο Μητροπολίτης αρκεί να πιστεύουμε στον Ιησού Χριστό και να ζούμε σύμφωνα με το θέλημα Του. Όλοι έχουμε θέση στον Παράδεισο και όλοι έχουμε ως στόχο την Αγιότητα η οποία κερδίζεται όχι από την ιδιότητα ή το σχήμα που φορούμε αλλά από το κατά πόσο πιστεύουμε στον Χριστό και πόσο κοντά είμαστε στο θέλημα Του, συνδέοντας την ζωή μας με την ζωή Του.

Εν συνεχεία κάνοντας αναφορά στο μαρτύριο του Αγίου Παντελεήμονος τόνισε ότι ακόμα και σήμερα αδελφοί μας διώκονται και θανατώνονται από αλλόθρησκους επειδή είναι Χριστιανοί.  “Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε Χριστιανοί και ότι ανήκουμε στο σώμα της Εκκλησίας αφήνοντας να βασιλεύει το φως του Χριστού και όχι το σκοτάδι της αμαρτίας και το αγκάθι του μίσους και της διχόνοιας που σπέρνει ο διάβολος”.

Ο Μητροπολίτης κατέληξε την ομιλία προτρέποντας όλους τους πιστούς να προσευχηθούν και να παρακαλέσουν τον Άγιο να είναι πρεσβευτής προς τον ελεήμονα Θεό ώστε να μας συγχωρήσει τις αμαρτίες ο Κύριος, δίδοντάς την χάρη και την αιώνιο ζωή.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η Αρτοκλασία και διαβάσθηκαν τα κόλλυβα του Αγίου Παντελεήμονος, ενώ οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν και το Σεπτό και Χαριτόβρυτο Λείψανο του Αγίου Παντελεήμονος το οποίο εκόμισε ο Σεβασμιώτατος προς ευλογιά και αγιασμό στην πανηγυρίζουσα ενορία.

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response