close
Συνταγές μαγειρικής

Γλυκό κυδώνι του κουταλιού με αμύγδαλα

Στο σημερινό βίντεο μαγειρικής θα σας δείξουμε πώς κάνουμε το γλυκό κυδώνι με αμύγδαλα, χρήσιμες συμβουλές για την συνταγή του γλυκού αλλά και την παρασκευή του.

Από τα βαζάκια μέχρι και τα καπάκια που θα χρησιμοποιήσετε για να είστε σίγουροι/ες ότι κάνατε το καλύτερο γλυκό κυδώνι

Γλυκό κυδώνι από τα δένδρα μας.

Δηλαδή από τα δένδρα του ανιψιού μου του Παρασκευά και της Καρολίνας που τα θεωρώ δικά μου.

Υλικά

  • 1,5 κιλό καθαρισμένα κυδώνια χωρίς την φλούδα τους
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • 200 γραμμάρια αμύγδαλα
  • 1 κλωνάρι φρέσκια αρμπαρόριζα ή 1 κουταλιά της σούπας ξερή αρμπαρόριζα
  • 2 βανίλιες
  • 2 λεμόνια (το χυμό του) για το γλυκό κυδώνι. Το ένα θα το ρίξουμε σε μία μικρή λεκάνη με νερό που θα κόψουμε και θα τοποθετήσουμε τα καθαρισμένα κυδώνια μας
  • 1 Ξύλο κανέλα μεγάλο ή 3 μικρά

Καθαρίζουμε ένα – ένα τα κυδώνια και καθαρίζουμε και την φλούδα. Τα κόβουμε στα τέσσερα και μετά σε μπαστουνάκια ή λεπτές μακρόστενες φέτες όπως κόβουμε τις πατάτες μας. Αυτά που κόβουμε τα βάζουμε σε μία μικρή λεκάνη με νερό, και ρίχνουμε μέσα το χυμό του ενός λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.

Στη συνέχεια τα σουρώνουμε, χωρίς να τα πλένουμε. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα δύο ποτήρια νερό.

Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 15΄ λεπτά περίπου, ξαφρίζοντας με τρυπητή κουτάλα τον αφρό που θα βγάζει. Να θυμίσω πως ο χρόνος βρασμού διαφοροποιείται ανάλογα με το πάχος που έχουμε κόψει τις φέτες μας και ανάλογα με την ωρίμανση του κυδωνιού.

Ανακατεύουμε τακτικά για να μην μας κολλήσει και δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι να έχει μαλακώσει καλά το κυδώνι μας και μετά τέσσερα με πέντε λεπτά εφόσον μαλακώσουν ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα τον χυμό του ενός λεμονιού τις δυο βανίλιες και σε ένα τούλι βάζουμε την αρμπαρόριζα με το ξύλο της κανέλας  που την κόβουμε κομμάτια για να μας βολέψει στο τούλι που θα δέσουμε. Εμένα η πρώτη βράση με πήρε στα 18 λεπτά. (εάν θέλουμε το γλυκό μας να γίνει κοκκινωπό το βράζουμε τριάντα με σαράντα λεπτά περίπου, εάν πάλι το θέλουμε κιτρινωπό το κάνουμε όπως λέμε.)

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να σταθεί το κυδώνι, με όλα τα υλικά μέσα για την επόμενη μέρα, όσο ποιο πολύ κάτσει τόσο ποιο καλά είναι για τα αρώματα.

Την επόμενη μέρα, ξανά-βράζουμε πάλι το γλυκό, περίπου για πέντε με επτά λεπτά από την στιγμή του βρασμού σε μέτρια φωτιά και ήμαστε συνεχώς από πάνω ανακατεύοντας, για να μην μας κολλήσει. Αυτό το κάνουμε μέχρι να τραβήξει τα υγρά του και να «δέσει» το σιρόπι. Βγάζουμε το τούλι, το πιέζουμε να βγούνε τα υγρά και το πετάμε.

Αφού το κυδώνι έχει πλέον τραβήξει τα υγρά του, αποσύρουμε την κατσαρόλα και δοκιμάζουμε αν έδεσε το σιρόπι στο πιάτο με την μέθοδο του δρόμου όπως λέω και στο video. Να έχετε υπόψη πως το κυδώνι πήζει και μέσα στο βάζο που θα μπει.

Εφόσον είναι εντάξει αποσύρουμε και το βάζουμε σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα. Τα γεμίζουμε μέχρι το χείλος, σφίγγουμε το καπάκι και το γυρνάμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν, Εσείς  αφήστε τα καλύτερα για την άλλη μέρα.

Με την παραπάνω μέθοδο έκανα πέντε βάζα των 380 γραμμαρίων

[divider]

Αποστείρωση των βάζων μας

Βάζουμε τα βάζα στον φούρνο για δεκαπέντε λεπτά στους 120 με 130 βαθμούς και τα καπάκια σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν. Με αυτόν τον τρόπο σκοτώνουμε όλα τα μικρόβια.

Αποθήκευση σε σκοτεινό δροσερό μέρος, για να μας αντέξουν μέχρι την επόμενη σεζόν, που πολύ φοβάμαι ότι εσείς δεν θα αντέξετε.

Εύχομαι καλή επιτυχία στο δικό σας γλυκό κυδώνι!

Ελπίζουμε να σας αρέσει.

Κάντε και ένα Like για περισσότερες συνταγές!

Χρήσιμες πληροφορίες για το κυδώνι στο bambakia.gr ενώ μπορείτε να δείτε και την συνταγή μας για μαρμελάδα κυδώνι.

Διαβάστε για το κυδώνι στη Wikipedia

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response