close
Συνταγές μαγειρικής

Γιαούρτι Σπιτικό – Φτιάξτο Μόνος σου!

Φτιάξτε μόνοι σας σπιτικό Γιαούρτι

Από την αρχαιότητα, η κατανάλωση γιαουρτιού θεωρείται ότι προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία. Αναμφισβήτητα το γιαούρτι αποτελεί βασικό τρόφιμο της μεσογειακής διατροφής χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, ασβέστιο, ψευδάργυρο) και τις ευεργετικές του δράσεις στην υγεία.

Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό γιαούρτι ακολουθώντας τα επόμενα βήματα, έχοντας μόνο ένα λίτρο γάλα και δυο κουταλιές της σούπας γιαούρτι, έτσι θα έχετε πάντα στο σπίτι μια εναλλακτική λύση για μια υγιεινή τροφή με πολλά θρεπτικά στοιχεία.

Τι χρειαζόμαστε:

1 λίτρο γάλα
2 κ.σ. έτοιμο γιαούρτι

Πως το κάνουμε:

  1. Σε μια κατσαρόλα βάλτε ένα λίτρο γάλα. Αφήστε το να βράσει ανακατεύοντας για να μην κολλήσει στον πάτο και κατεβάστε το από τη φωτιά.
  2. Σε ένα μπολάκι βάλτε 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι έτοιμο. Βάλτε δυο κουταλιές κρύο γάλα μέσα και ανακατέψτε καλά να γίνει σαν μια νερουλή κρέμα.
  3. Αφήστε το γάλα να κρυώσει, μέχρι να φτάσει τους 40 – 45°C. Προσοχή στη θερμοκρασία αυτή, γιατί αν δεν είναι σωστή, το γιαούρτι σας δεν θα πήξει. Εναλλακτικά αν δεν έχετε θερμόμετρο βάλτε το μικρό δαχτυλάκι σας στο γάλα και μετρήστε αν αντέχει μέχρι το δέκα-δεκαπέντε αργά. Να αντέξει δηλαδή κοντά στα 10 – 15 δευτερόλεπτα.
  4. Μόλις φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία, πάρτε μερικές κουταλιές από το ζεστό γάλα και προσθέστε στο γιαούρτι του μπολ ανακατεύοντας να γίνει κι αυτό ελαφρώς χλιαρό (όπως κάνουμε στο αυγολέμονο).
  5. Μετά ρίξτε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα με το γάλα, ανακατέψτε και μετά ρίξτε το στο σκεύος που θα έχετε έτοιμο και θα μείνει το γιαούρτι μέχρι να πήξει.
  6. Κλείστε το σκεύος και τυλίξτε το με μια κουβέρτα για να παραμείνει ζεστό ή με κάτι μάλλινο ή το τοποθετούμε στο φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας ανοικτό σε θερμοκρασία 45 βαθμούς. Ένα άλλο κόλπο για να είστε σίγουροι πως το γιαούρτι σας πήζει σε ζεστό περιβάλλον, είναι να το βάλετε σε μια ισοθερμική τσάντα (αυτές που παίρνουμε από τα σούπερ μάρκετ για να διατηρούνται δροσερά τα τρόφιμα) και να το τυλίγεται μαζί με αυτήν σε μια κουβέρτα.

Αφήστε το έτσι για τουλάχιστον 4-5 ώρες μέχρι να πήξει. Μεγάλη προσοχή θέλει εδώ, γιατί το γιαούρτι μέχρι να πήξει δεν πρέπει να κουνηθεί καθόλου. Μετά βάλτε το στο ψυγείο και το γιαούρτι σας είναι έτοιμο.

Παραλειπόμενα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι γάλα θέλετε. Αν έχετε πρόσβαση σε φρέσκο γάλα πρόβειο ή αγελαδινό, προτιμήστε αυτό, αρκεί να το βράσετε πάρα πολύ καλά αφού δεν είναι παστεριωμένο. Αν χρησιμοποιήσετε γάλα του εμπορίου, δεν θα σχηματιστεί πέτσα στο γιαούρτι σας λόγω του ότι είναι ομογενοποιημένο.

Το γιαούρτι σας θα είναι λίγο νερουλό ακόμα και αφού πήξει. Όταν όμως αφαιρέσετε λίγο θα βγάλει υγρά και θα γίνει πιο στραγγιστό.
Αν το γάλα κρυώσει λίγο παραπάνω, απλά μπορείτε να το ξαναζεστάνετε. Αν περάσετε τα όρια της θερμοκρασίας προς τα κάτω, το γιαούρτι σας δεν θα πήξει γιατί δεν θα έχουν ενεργοποιηθεί οι ζυμομύκητες αν είναι πιο ζεστό θα καταστραφούν από την υπερβολική θερμοκρασία.

Στην περίπτωση που βάζετε το γιαούρτι σε ένα σκεύος, μόλις το κόψετε αυτό βγάζει σιγά σιγά το τυρόγαλο του. Αν το θέλετε ποιο στραγγιστό, το αφαιρείτε με το κουτάλι και το απολαμβάνετε καλύτερα με μέλι ή και φρούτα. Διαφορετικά δεν πετάτε το τυρόγαλο και το απολαμβάνετε ρίχνοντας μέσα ψωμάκι όπως κάνω εγώ.
Μην ξεχνάτε να κρατάτε πάντα λίγο γιαούρτι για μαγιά για την επόμενη φορά που θα κάνετε γιαούρτι.

Ανδρέας

The author Ανδρέας

Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος

Leave a Response