Κάρυ το μπαχαρικό με μοναδικές ιδιότητες & οφέλη

Κάρυ το μπαχαρικό

Το μπαχαρικό κάρυ με τις μοναδικές ιδιότητες και οφέλη, το οποίο είναι η ασπίδα της καρδιάς, του εγκεφάλου και του ήπαρ.  Το κάρυ είναι μείγμα μπαχαρικών, το οποίο παρασκευάζεται σε χιλιάδες διαφορετικές εκδοχές, ανάλογα με τη περιοχή, τις συνήθειες, τα μπαχαρικά και τη ποσότητα που χρησιμοποιείται κάθε φορά.

Τα συστατικά αυτά μπορεί στην Ινδία να φτάνουν μέχρι και τα σαράντα. Φυσικά το τυποποιημένο προϊόν έχει πολύ λιγότερα. Ακόμα και το χρώμα του διαφοροποιείται ανάλογα με τα συστατικά που έχει. Δεν πρέπει ο Κουρκουμάς να συγχέεται με το κάρυ το οποίο δεν αποτελεί ξεχωριστό καρύκευμα αλλά είναι μείγμα που παρασκευάζεται από 20-30% κουρκούμη αναμειγμένη με κόλιαντρο,κύμινο κάρδαμο και διάφορα είδη πιπεριών.

Γενικές ιδιότητες

Συνήθως περιέχει κουρκουμά, ο οποίος του προσδίδει χρυσοκίτρινο χρώμα. Ο κουρκουμάς αποτελεί την βάση για το κάρυ που είναι εξαιρετικά ευεργετικό μπαχαρικό. Χαρακτηριστικό του κουρκουμά είναι το έντονο κίτρινο, σχεδόν χρυσαφί του χρώμα.

Άλλα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται για την Παρασκευή του κάρυ είναι κιτρινόριζα,(κουρκουμάς) κόλιανδρο, κύμινο, μαύρο πιπέρι, τζίντζερ, πάπρικα, ή (τσίλι σκόνη) σιναπόσπορος, κανέλα, γαρίφαλο και κάρδαμο. Στην Ινδία υπάρχουν διαφορετικά μίγματα, ανάλογα με τη χρήση τους, πιο βαριά για το κρέας και πιο ελαφριά για τα θαλασσινά ή λαχανικά.

Στην πραγματικότητα, ο όρος κάρυ που χρησιμοποιείται από τους Ινδούς αναφέρεται σε όλα τα πιάτα με σάλτσα ή πιάτα του ατμού που αρωματίζονται από ένα ειδικό μίγμα καρυκευμάτων. Αντίθετα, στη Δύση, όταν χρησιμοποιούμε τον όρο κάρυ, δεν αναφερόμαστε στο πιάτο αλλά στο μίγμα καρυκευμάτων.

Γενικά χαρακτηριστικά

Χρώμα
Χρυσοκίτρινο.

Προέλευση
Ανάλογα με τη σύστασή του, τα συστατικά του κάρυ καλλιεργούνται στις χώρες προέλευσής τους.

Γεύση
Σε κάθε μίγμα είναι διαφορετική η ένταση στο κάψιμο, το χρώμα και η πικάντικη γεύση. Ανάλογα με τα συστατικά του, μπορεί να έχει υπερβολικά καυτή ή πιο ήπια γεύση.

Related Post

Χρήσεις
Ταιριάζει απόλυτα με το κοτόπουλο, την πατατοσαλάτα, τα βραστά αυγά, τις γαρίδες και φυσικά με το ρύζι. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί σε ντρέσινγκς για σαλάτες, λαχανικά και σούπες.

Ιστορία

Η αρχαιότερη γνωστή συνταγή για κάρυ βρέθηκε στη Μεσοποταμία, γραμμένη σε κείμενο σφηνοειδούς γραφής και χρονολογείται στο 1700 πΧ. Πιθανότατα ήταν μία προσφορά στο θεό Μαρδούκ. Στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Αγγλία του 1390, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ριχάρδου ΙΙ, γράφτηκε το πρώτο Αγγλικό βιβλίο μαγειρικής με το όνομα «Η φόρμα του Κάρυ».

Ο όρος Κάρυ στα αρχαία Αγγλικά προερχόταν από τη Γαλλική λέξη cuire που σημαίνει μαγειρεύω και ψήνω και άρα χρησιμοποιούνταν για να μιλήσει γενικά για τη μαγειρική.  Το Κάρυ διαδόθηκε ακόμα πιο πολύ στην Αγγλία τον 19ο αιώνα κατά την περίοδο της Βρετανικής κατοχής της Ινδίας, η οποία βοήθησε στην εξοικείωση των Άγγλων με τις καυτές πικάντικες Ινδικές γεύσεις.

Οφέλη και Ιδιότητες

Η κατανάλωση κάρυ, αλλά και άλλων μπαχαρικών ή βοτάνων που περιέχουν σαλικυλικό οξύ όπως η ρίγανη, το θυμάρι και η πάπρικα, προστατεύει τον οργανισμό από ορισμένες μορφές καρκίνου.

Επίσης, σύμφωνα με μελέτες από την Ιταλία, την Αμερική και τον Καναδά, το κάρυ έχει συσχετιστεί με την προστασία του εγκεφάλου από εκφυλιστικές νόσους, με τη μείωση του κινδύνου καρδιακού επεισοδίου, και την καταπολέμηση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Ανεβάζει την πίεση και κάνει την καρδιά να κτυπά γρηγορότερα. Θεωρείται φυσική πηγή σαλικυλικού οξέος, δηλαδή είναι σαν την ασπιρίνη, αλλά σε μικρές δόσεις. Ενδιαφέρον προκαλεί η διαπίστωση ότι στην Ινδία, μια χώρα με μεγάλη κατανάλωση σε κάρυ υπάρχουν μικρά ποσοστά καρκίνου στο παχύ έντερο.

Το κάρυ χρησιμοποιείται πολύ στην ασιατική κουζίνα και αξίζει να σημειωθεί ότι η συχνότητα της νόσου Αλτσχάιμερ μεταξύ των ηλικιωμένων Ασιατών είναι τέσσερις φορές μικρότερη από αυτή στις ΗΠΑ.

Ιδιότητες

  • Ολιστική δράση
  • Αντιοξειδωτικό
  • Αντιφλεγμονώδες
  • Προλαμβάνει το Altzheimer
  • Αντιγηραντικό
  • Αντικαρκινικό (μειώνει τον κίνδυνο παρουσίασης λευχαιμίας, σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα του οισοφάγου, της κεφαλής και του λαιμού)
  • Ενισχύει το κυκλοφορικό σύστημα με αποτέλεσμα να επουλώνονται οι βλάβες που προκαλούνται από καρδιακά επεισόδια.
  • Βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη στα άτομα με προδιάθεση.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

Ανδρέας: Ο Ανδρέας είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας www.bambakia.gr, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος τους Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Βαμβακιάς Θεσσαλονίκης, για 3 χρόνια. Ασχολείται με τα κοινά και με την Βοτανολογία, ενώ ότι γράφει το έχει δοκιμάσει και ίδιος
Σχετικά Άρθρα

This website uses cookies.